Huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen, net even anders…

23 september 2022

Veel medische zorg voor Oekraïense vluchtelingen komt rechtstreeks bij de dagpraktijken terecht en zorgt daar voor nog meer drukte en ontregeling. Herken je dit? Lees dan zeker verder en zie hoe we de druk op de huisartsenzorg stevig inperken.

Pilot 

Deze zomer hebben gemeente Tilburg en PrimaCura de handen ineengeslagen voor de herinrichting van medische zorg voor de naar schatting 1.000 Oekraïense vluchtelingen in Tilburg. Per 1 augustus is een pilot gestart met het doel de dagpraktijken rondom de opvanglocatie in het voormalige GGD-gebouw in Tilburg te ontzorgen. Deze pilot is vanaf de start een succes en we zullen de komende weken opschalen! Daarna stemmen we met de huisartsen in de omliggende gemeentes af of deze werkwijze daar ook nuttig is.

Het zorgproces

Met de nieuwe werkwijze nemen Oekraïense vluchtelingen met zorgvragen contact op via de Medicoo app van Medicinfo.

  • Via een chat wordt de zorgvraag direct door het medisch team van Medicinfo getrieerd.
  • Daarna volgt ofwel een zelfzorgadvies of wordt een afspraak bij een huisarts gemaakt of in geval van echte spoed zoekt het medisch team rechtstreeks contact met de meldkamer.
  • De afspraak bij een huisarts komt tot stand door afstemming tussen het medische team van Medicinfo en een aangesloten dagpraktijk. Daarna volgt een overdracht van de triage-chat (via EDIFACT) aan de huisarts.
  • Declaratie is eenvoudig (passant) en daarin kan MedicInfo ondersteunen als dat nodig is.

Succesvol

Deze pilot is succesvol omdat de dagpraktijken werkelijk werden ontzorgd door de triage. Naar aanleiding van de pilot voorzien wij een vermindering van het aantal praktijkbezoeken met ca. 50%. Uit de pilot is verder gebleken dat patiënten die in dit nieuwe proces terecht komen, en dus via de app contact kan zoeken, efficiënter en effectiever tot de juiste zorg komen dan vluchtelingen die dit buiten de app om proberen. En het bleek ook dat als een patiënt bij de huisarts komt, het bezoek binnen de huisartsenpraktijk tot minder werk voor deze doelgroep leidt dan wanneer dat buiten de app om wordt geprobeerd.

Opschalen

De projectgroep gaat vanuit deze geslaagde pilot opschalen. Rondom bestaande en nieuwe opvanglocaties worden praktijken benaderd met het aanbod om volgens deze werkwijze te gaan werken. Het gaat per opvanglocatie maar om enkele consulten per week. Verwacht wordt dat maar één of hooguit twee praktijken per opvanglocatie nodig zijn.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de inrichting van de medische zorg voor Oekraïense vluchtingen? Neem dan contact op met de projectleider Robert Ellenbroek ([email protected]).