Nieuwe aanpak bij psychische klachten
Dit jaar gaan we in onze regio mensen met psychische klachten via een andere aanpak ondersteunen. Het gaat om mensen met een lage sociaal-economische status en/of een migratieachtergrond die baat hebben bij vroegtijdige ondersteuning of die al op een wachtlijst voor GGZ-behandeling staan.
Met deze nieuwe aanpak voorkomen we dat klachten erger worden, bereiden we patiënten beter voor op eventuele geplande behandelingen én verlichten we de druk op huisartsenpraktijken.
Aanpak
De huisartsenpraktijk selecteert patiënten en markeert ‘deelname ketenzorg’. Daarna wordt de patiënt doorverwezen naar een interculturele zorgconsulent met GGZ-expertise. Deze consulent voert een intakegesprek om de situatie in kaart te brengen. Vervolgens start de patiënt met een speciaal ontwikkeld programma van acht tot twaalf bijeenkomsten, gericht op onderwerpen als omgaan met stress, positief denken en praktische stappen om problemen aan te pakken.
Na afronding van de groepsbijeenkomsten blijft de zorgconsulent betrokken bij patiënten die nog op de wachtlijst staan voor een reguliere GGZ-behandeling. Dit zorgt voor een soepele overgang en voorkomt dat deelnemers zonder ondersteuning achterblijven.
Meer informatie
Huisartsenpraktijken kunnen patiënten aanmelden via de website van de zorgconsulenten: www.zchbrabant.nl. Na aanmelding volgt een intakegesprek en starten de bijeenkomsten op 1 april (na de ramadan) met een groep in Tilburg. Er wordt gestreefd naar vijftien deelnemers per groep. Na de zomervakantie volgt er nog een groep.
Wil je overleggen of heb je vragen? Neem dan contact op met Fatiha, coördinator interculturele zorgconsulenten, via [email protected] of telefonisch op 06 – 19 80 85 22.
Samen bouwen we aan toegankelijke en effectieve mentale ondersteuning voor iedereen!