Regio Hart van Brabant koopt Jeugdhulp gezamenlijk in
Per 1 januari hebben de gemeenten in de regio Hart van Brabant de jeugdhulp gezamenlijk ingekocht en voeren dit in diverse segmenten uit. Hieronder worden de uitgangspunten rondom de segmenten weergegeven. De nieuwe vorm van samenwerking in de segmenten vraagt om verbinding, vernieuwing en werkafspraken.
Segment 1, hoog specialistische jeugdhulp
Deze hulp is voor jeugdigen/gezinnen met ernstige complexe problematiek. Er is intensieve jeugdhulp en vaak coördinatie nodig over de verschillende leefdomeinen. Kijk hier voor meer informatie.
Crossroads is verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdhulp, dit is een samenwerkingsverband van 4 kernpartners + 4 strategisch partners. De kernpartners zijn: Sterk Huis, GGZ Breburg, Amarant en de Viersprong. De strategisch partners zijn: Reinier van Arkel, Novadic Kentron, Stichting de As en Koraal.
Crossroads neemt iedere jeugdige aan, tenzij bij aanmelding duidelijk is dat de casus niet onder hoog-specialistische jeugdhulp valt. De verwijzer wordt dan geïnformeerd en geadviseerd de casus te verwijzen naar een aanbieder in een ander segment.
Aanmelden bij Crossroads: Als verwijzer kun je een jeugdige aanmelden via het Aanmelden Hart van Brabant - Zorgcombinatie Crossroads of door een beveiligde e-mail te sturen naar [email protected]. Het aanmeldpunt is op werkdagen geopend van 09.00 tot 12.00 uur via 013-455 30 15 en per e-mail op werkdagen de hele dag bereikbaar. Als er sprake is van spoed (geen crisis), kan er telefonisch contact opgenomen worden met aanmeldteam van Crossroads. Lees hier meer over hoe het aanmeldproces van Crossroads eruit ziet en wat je kunt verwachten.
Segment 2, wonen
Deze vorm van hulp is aan de orde als de thuissituatie geen veilige of passende woonomgeving meer is. Het gaat om verblijf (geen behandelverblijf) in de vorm van: pleegzorg, gezinshuizen, kleinschalige woonleefgroepen of zelfstandigheid bevorderende woonvoren). Lees hier verder voor meer informatie.
Segment 3, dagbegeleiding en respijtzorg
- Dagbegeleiding: het stimuleren en aanleren van sociale en praktische vaardigheden bij de jeugdige
- Respijtzorg: de ouders/het gezin tijdelijk ontlasten om overbelasting van het gezin te voorkomen.
Zie voor meer informatie en de gecontracteerde aanbieders de website.
Segment 4, veelvoorkomende jeugdhulp
Deze jeugdhulp is altijd ambulant, bij de jeugdige thuis of bij de zorgaanbieder. De jeugdhulp is minder intensief dan de hoog-specialistische jeugdhulp uit segment 1. Segment 4 is gebiedsgericht ingekocht; dat betekent dat bepaalde aanbieders zijn gecontracteerd voor een bepaald gebied. Deze gebieden zijn:
Gebied 1: Tilburg
Gebied 2: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze Rijen en Dongen
Gebied 3: Goirle, Oisterwijk en Hilvarenbeek
Gebied 4: Heusden, Loon op Zand en Waalwijk
Kijk hier voor meer informatie en de gecontracteerde aanbieders per gebied.
Segment 5: crisishulp
Er is sprake van crisis bij een plotselinge, ernstige ontregeling in de fysieke, sociale en psychische gesteldheid van de jeugdige of van de omgeving. Dit heeft als gevolg dat er een acuut onhoudbare situatie ontstaat in het thuismilieu of de woonsituatie van de jeugdige. Bij een crisissituatie wordt niet gekeken of de crisis voorzien of voorkomen had kunnen worden. Het uitgangspunt is Crisis = Opvangen.
Indien er sprake is van een acute crisissituatie moet het crisisinterventie team (CIT) van de regio Hart van Brabant ingeschakeld worden via 0800-2013. Het CIT bepaalt of er sprake is van een crisis. Crisishulp wordt in opdracht van het CIT uitgevoerd door Sterk Huis, Amarant en GGZ Breburg. Het uitgangspunt is dat een crisissituatie zo kort mogelijk duurt en er zo snel mogelijk passende vervolgzorg wordt gestart. Voor de vervolgzorg wordt de verwijzer betrokken.
Heb je vragen/suggesties op procesniveau neem dan contact op met Moniek van Aerde aanjager wijksamenwerking PrimaCura; [email protected].