Terugblik Community Care Dongen (CCD) en Domeinoverstijgend samenwerken (DOS)

13 oktober 2022

Op dinsdag 27 september jl. hebben we met een kleine afvaardiging vanuit PrimaCura een van de twee inspiratiebijeenkomsten bijgewoond  in het kader van Community Care Dongen (CCD) en Domeinoverstijgend samenwerken (DOS). 

De doelstelling van deze bijeenkomsten was om bij alle betrokken partijen draagvlak te creëren deze werkwijze per 1 januari 2024 stapsgewijs te implementeren in alle elf gemeenten in Hart van Brabant. Dat zijn Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.

Wat is Community Care Dongen (CCD)?

CCD is één van de drie experimenten die plaatsvinden onder de noemer domeinoverstijgende samenwerking. De pilot is geïnitieerd vanuit een VVT- organisatie. Albert Vlemmix, bestuurder van Maria-Oord, was vanaf het begin betrokken was bij de ontwikkeling CCD. De aanloop is lang geweest (jaren) omdat het project buiten gebaande (financiering) paden gaat. Dit lijkt effect te hebben tot op niveau van VWS en daarmee erg doortastend.
Hij looft de voordelen: kostenbesparing, betere samenwerking, een grotere inzet van het informele netwerk en mantelzorgers die ontlast worden. Met als uitgangspunt: goede zorg voor kwetsbare ouderen zodat zij in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Het resultaat mag er zijn (30-60 patienten), zo blijkt uit evaluatieonderzoek. Kwetsbare ouderen kunnen beter hun eigen leven leiden door samenwerking over de domeingrenzen van het zorgstelsel. En, beslist niet onbelangrijk: met domeinoverstijgend werken worden veel kosten bespaard.

Leefcoach

Het is een andere manier van het ondersteunen van ouder wordende mensen met geheugenproblemen en vaak ook lichamelijke klachten. Daarvoor wordt er een zogenaamde “leefcoach” ingezet. Die kan over de domeinen van Wmo, Zvw en Wlz, alle zorg en ondersteuning regelen die mensen nodig hebben. Die doorzettingsmacht heeft de leefcoach dankzij de samenwerking met de gemeente Dongen en VGZ.
Voor mantelzorgers is de leefcoach iemand die meedenkt en mee coördineert, zodat een gevoel van rust en veiligheid ontstaat. De leefcoach heeft echt tijd om met mensen en hun naasten te praten over wat nodig is om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ook zou de inzet van de leefcoach bijvoorbeeld het huidige keukentafel gesprek door de WMO consulent van de gemeente kunnen vervangen als deze de indicatie stelt. Goede taak herschikking is daarbij essentieel om dubbelingen te voorkomen (zoals tussen POH-O, casemanager dementie en leefcoach).

Diegene die namens PrimaCura aanwezig waren erg gecharmeerd van dit project: de inzet van een leefcoach kan veel werkdrukverlichting geven voor de huisarts en POH-ouderenzorg als het gaat om regeldruk en vult daarnaast een extra signaal - en regiefunctie in. Daarnaast kan de leefcoach door de doorzettingsmacht veel sneller zaken regelen en heeft zij/hij een “vertrouwd-gezicht” voor de patiënten en hun mantelzorgers.

Quotes

"Ons ruwe idee (binnen het kernteam) dat er iemand zoals een leefcoach nodig is, wordt hier gepresenteerd! Hier kunnen we nu concreter mee verder."

"De slagkracht van deze leefcoach gaat echt verschil maken. Ik wil haar ook kunnen bellen voor mijn patiënten."

"Naast de inzet van domeinoverstijgend werken, kan er binnen één specifiek domein ook nog wel een efficientie slag gemaakt worden. Denk aan de veelheid van thuiszorg organisaties."