Update Transmuraal Zorgpad Palliatieve Zorg

11 juli 2024

Het Transmurale Zorgpad Palliatieve Zorg Midden-Brabant werd in 2019 door de partners van het Netwerk Palliatieve Zorg ontwikkeld als gezamenlijke koers naar optimale palliatieve zorg voor patiënten en hun naasten. Intussen zijn we bijna vijf jaar verder en is er op vele fronten flink aan de weg getimmerd. Tijd voor een evaluatiemoment en een update van ons transmuraal zorgpad.

Van regionaal zorgpad naar organisatie beleid en uitvoering

Het regionale zorgpad geeft de partnerorganisaties richting bij het evalueren en maken van beleid palliatieve zorg binnen de eigen organisaties. Mooie voorbeelden hiervan zijn het zorgprogramma van De Wever en het palliatief zorgbeleid van het Laar. Beiden zijn ter inspiratie opgenomen in de Implementatie Toolbox (tegel kwaliteit en beleid) die voor het zorgpad werd gemaakt. Hun geheime succesfactor? Een degelijke fundament en commitment voor palliatieve zorg in de samenwerking tussen vakinhoudelijke kartrekkers, ondersteunende staf en bestuur.

Actuele ontwikkelingen

Bij de evaluatie van het zorgpad dit voorjaar, kwamen we tot de conclusie dat diverse actuele ontwikkelingen een plaats verdienen in het zorgpad. Zo zijn de regionale afspraken over ACP en de P-Kit nu ook geïntegreerd in het zorgpad. Ook de recent ontwikkelde regiokaart palliatieve zorg en het palliatief spreekuur kregen een plek in de update van het zorgpad.

Voortschrijdend inzicht

Ook concludeerden we bij de evaluatie dat de tegel overlijden en nazorg geen recht deed aan de zorg in de stervensfase en creëerden we daarvoor een aparte tegel.

Tot slot werd de tegel met experts voor consultatie opgesplitst in consultatiemogelijkheden voor patiënten en voor professionals. 
Binnen steeds meer zorgorganisaties zijn gespecialiseerde professionals beschikbaar voor consultatie door collega’s. Deze consulenten kunnen ondersteunen bij vragen over moeilijk behandelbare symptomen, beslissingen rondom het levenseinde, medicatie, problemen op existentieel of spiritueel gebied, organisatie van zorg, overbelasting van de mantelzorg en de sociale kaart. Waar nodig kan een beroep worden gedaan op de regionale consultatievoorziening. Alle consulenten ontmoeten elkaar zes maal per jaar in de Transmurale Expertgroep Palliatieve Zorg, waar met van elkaar leren. Zo bouwen we samen aan een expert community waarin de lijntjes voor transmurale samenwerking kort zijn en een stevige basis is gelegd voor ondersteuning van alle generalistische zorgprofessionals in de palliatieve zorg.

Meer weten? Hier vind je het vernieuwde Transmuraal Zorgpad Palliatieve Zorg.